logo Josip Zovko
Mobitel: +385 95 8990 113
ili putem E-mail kontakt obrazca
 • Zovko parketi
 • Zovko parketi
 • Zovko parketi
 • Zovko parketi
 • Zovko parketi
 • Zovko parketi
 • Zovko parketi
 • Zovko parketi
 • Zovko parketi
 • Zovko parketi
 • Zovko parketi

Obnovite (pobrusite) svoj originalni parket od drveta koje već godinama odoljeva svim vremenskim prilikama i sigurno ćete biti zadovoljni) koji daje dizajn, toplinu i ljepotu svakom domu, no parketi kao i većina klasičnih podova trazi i zahtjeva brigu oko održavanja parketa tj. da bi parket imao što duzi vijek trajanja.   

Umjesto da uništite svoj parket do točke u kojoj ćete ga morati zamjeniti novim pročitajte ovih nekoliko savjeta i pokušajte ih se pridržavati. Osnovno pitanje na koje trebate znati odgovor kada je Vaš parket u pitanju je da li je završni sloj na njemu napravljen od poliuretana? Parketi u starim domovima najčešće na sebi imaju lak ili neku vrstu cakline. U novijim domovima parketi su najčešće završno premazani poliuretanom. Kako bi  saznali kako je obraden Vaš parket upotrijebite  pamučnu krpu natopljenu nitro razrjeđivačem i na nekom ne previše vidljivom mjestu Vašeg poda istrljajte jedan mali dio. Ako istrljano mjesto postane ljepljivo na dodir, ako na krpi ostane mrlja tada imate lakirani tj poliuretnaski (dvokomponentni) završni sloj.

Ako napravite mrlju na poliuretanskom podu očistite je mekanom krpicom sa nehabajućom površinom. Za tragove tvrdih cipela koristite čeličnu vunu u kombinaciji sa tekučim sapunom i nakon čišćenja primjenite bez voštano sredstvo koje preporučuje proizvođač parketa. Čišćenje parketa koji nemaju poliuretanski sloj nešto je drugačije.

Takvi parketi zahtjevaju posebna voštana sredstva.

Meister_LC100_Arce_6007Premažite oštećena mjesta sa voskom i pustite da se osuši, tada ih ispolirajte sa mekanom krpicom, primjenite novi sloj voska svakih 4-6 mjeseci ovisno o tome koliko se cesto koristi  prostorija. Imate li drveni parket tada na njemu često nastaju i ogrebotine. Ako ih sanirate na vrijeme šteta neće biti ni velika ni vidljiva. Proizvođači parketa u prodaji imaju i posebne stikove u različtim bojama za prekrivanje ogrebotina. Premažite oštećeno mjesto, pažljivo uklonite višak voska i lagano ispolirajte taj dio.
U prodaji se često nalaze višebojni stickovi, kada ih koristite ne zaboravite da prirodno drvo ima različite šare po sebi..pa se ne trudite toliko dobiti istu boju koja je bila na oštećenom dijelu, kada je drvo u pitanju šare su prirodna stvar. Ako je Vaš parket teže oštećen zaštitite  neoštećeni dio ljepljivom trakom, obrusite oštećeni dio, nanesite završni premaz i ispolirajte. Neka Vam Vaš parket ima sto duzi vijek trajanja!!

Vrste parketa

Jatoba

Jatoba

Javor-Canada

Javor-Canada

Trešnja-Europa

Trešnja-Europa

Teak-Afrika

Teak-Afrika

Smreka

Smreka

Maslina

Maslina

Kruška

Kruška

Jasen

Jasen

Hrast-Europa

Hrast-Europa

Europski orah

Europski orah